2logo-
ultra-sound-liver

ΝΕΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΡΗΧΟ

Ελαστογραφία

Είναι μια μη επεμβατική τεχνική που μετράει την ελαστικότητα των ιστών που συσχετίζεται άμεσα με την ιστολογική τους σύσταση και έτσι μας δίνει την δυνατότητα να ξεχωρίσουμε ένα ιστό αν είναι μαλακός και δυνητικά καλοήθης ή σκληρός και δυνητικά κακοήθης (μάθε περισσότερα)

Ξεχωρίζουν δύο είδη ελαστογραφίας:
1. Η ελαστογραφία πίεσης – strain elastography
2. Η ελαστογραφια διατμητικών κυμάτων – shear wave elastography

Στην strain elastography γίνεται λήψη χρωματικής εικόνας σκληρότητας μετά από πιέσεις με τον ηχοβολέα πάνω από την βλάβη. H μέθοδος αυτή είναι εξαρτώμενη από αυτόν που την εκτελεί και απαιτεί ιδιαίτερη εκπαίδευση και εμπειρία και δεν δίνει μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Στην shear wave elastography γίνεται ανίχνευση απο το μηχάνημα των διατμητικών κυμάτων που παραγονται στον σώμα οταν διαπερνάται απο τα συμβατικά υπερηχογραφικά κύματα.
Η ελαστογραφια διατμητικών κυμάτων είναι μια νέα μέθοδος απεικόνισης που ποσοτικοποιει την ακαμψία (stiffnes) των ιστών.

Στην μέθοδο αυτή έχουμε λήψη χρωματικής εικόνας άλλα και μετρήσεις ελαστικότητας των ιστών που εξετάζονται. Η μέθοδος αυτή είναι λιγότερο εξαρτώμενη από τον ιατρό που την εκτελεί και ως εκ τούτου πιο επαναλήψιμη.

Η ελαστογράφια χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα για την διάγνωση βλαβών στον μαστό, προστάτη, θυρεοειδή και λεμφαδένες.

H shear wave elastography εχει μεγάλη χρησιμοτητα στην μελέτη των διάχυτων ηπατικών βλαβών όπως ηπατίδες, κίρρωση καθώς και στην λιπώδη διήθηση του ήπατος.αβών , όπως λιπώδης διήθηση , ηπατίτιδες και κίρρωση του ήπατος.

Η διάμεση ελαστογραφία είναι η καλύτερα μελετημένη τεχνική ελαστογραφίας για την εκτίμηση της ηπατικής ίνωσης στη μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος (NAFLD). Πρόκειται για μια εξέταση που διαχωρίζει με ακρίβεια ασθενείς χωρίς στοιχεία ίνωσης από εκείνους με προχωρημένη ίνωση/κίρρωση στον πληθυσμό των ασθενών με ηπατική λιπώδη διήθηση.

Η εξέταση έχει όμως περιορισμούς: Δίνει ψευδώς θετικά αποτελέσματα σε οξεία ηπατίτιδα, εξωηπατική χολόσταση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ηπατική αμυλοείδωση και σε πρόσφατη λήψη τροφής.

κοινοποιηση αρθρου

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΡΗΧΟ

Ελαστογραφία Είναι μια μη επεμβατική τεχνική που μετράει την ελαστικότητα των ιστών που συσχετίζεται άμεσα με την ιστολογική τους σύσταση και έτσι μας δίνει την δυνατότητα να ξεχωρίσουμε ένα ιστό αν είναι μαλακός και δυνητικά

Read More »

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΓΙΑ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ.

Η υπερηχογραφική εξέταση παίζει ίσος το πιο σημαντικό ρόλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα των ασθενών, για τους πιο κάτω λόγους: 1. Δεν έχει ακτινοβολία ή άλλες βλαβερές για την υγεία των εξεταζόμενων παρενέργειες 2. Είναι απλή

Read More »
fatty-liver disease

ΛΙΠΩΔΗΣ ΔΙΗΘΗΣΗ ΗΠΑΤΟΣ

Το πιο συχνό παθολογικό εύρημα στα υπερηχογραφήματα κοιλιάς είναι η λιπώδης εκφύλιση του ήπατος. Aν και κάποιο ποσοστό μπορούμε να το αποδώσουμε σε υπερδιάγνωση λόγω μηχανήματος ή απειρίας του ιατρού, το ποσοστό που διαγνώσκεται με

Read More »