2logo-
CMP_74

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΓΙΑ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ.

Η υπερηχογραφική εξέταση παίζει ίσος το πιο σημαντικό ρόλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα των ασθενών, για τους πιο κάτω λόγους:

      Οι υπερηχογραφικές εξετάσεις έχουν ένα μειονέκτημα – είναι εξαρτώμενες από τον εξεταστή . Αυτό σημαίνει πως μόνο αυτός που κάνει την εξέταση μπορεί να βάλει διάγνωση και δεν υπάρχει δυνατότητα δεύτερης γνώμης σε ληφθήσες εικόνες υπερήχων.Γι αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του εξεταστή , λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία και το τύπο μηχανήματος που χρησιμοποιεί.

      Με την έλευση του ΓΕΣΥ η πρόσβαση των ασθενών σε υπερηχογραφικές εξετάσεις έγινε πιο εύκολη με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ουρές αναμονής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς που κρίνεται η εξέταση τους πιο επείγουσα να καταλήγουν χωρίς να το πολυψάξουν σε αγνώστου ποιότητας διαγνωστικά κέντρα για υπερηχογραφικές εξετάσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Ανεπιτυχής υπερηχογραφική εξέταση είτε λόγω αδυναμία μηχανήματος είτε λόγω απειρίας του ιατρού, αναπόφευκτα θα οδηγήσει τον ασθενή σε περαιτέρω αχρείαστες εξετάσεις που επιβαρύνουν τον οργανισμό όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία ή ακόμη σε βιοψία και μερικές φορές ακόμη και σε αχρείαστο χειρουργείο.

      Προσέχετε σε ποιον εμπιστεύεστε την υγεία σας. Ακόμη και μια απλή εξέταση σαν τον υπέρηχο μπορεί αν γίνει από άπειρο ιατρό με αμφιβόλου ποιότητας μηχάνημα να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες για την υγεία σας !

      Σύσταση: Αν δεν γνωρίζετε ήδη κάποιο αξιόπιστο κέντρο ή ιατρό που να εμπιστεύεστε ρωτήστε τον θεράποντα  ιατρό σας να σας προτείνει κάποιον που αυτός εμπιστεύεται . Προσοχή χρειάζεται αν ο ιατρός σας είναι υπάλληλος ή έχει άμεση σχέση με κάποιο κέντρο ή κλινική. Πολλές φορές ασκείται έμμεση ή άμεση πίεση στους ιατρούς να καθοδηγούν τους ασθενείς στα εργαστήρια  της κλινικής που εργάζονται.

      Ζητάτε πάντοτε να σας δίνουν επιλογές για τις διαγνωστικές σας εξετάσεις . Καλό είναι να κάνετε και την δική σας έρευνα . Αν για καταναλωτικά αγαθά κάνουμε έρευνα , πόσο μάλλον για την υγεία μας.

      Όταν κλίνετε ραντεβού για υπερηχογραφική εξέταση είναι καλό να γνωρίζετε τι ακριβώς εξέταση ζητάει ο ιατρός σας και να το αναφέρετε στην γραμματέα του ιατρού ώστε να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες. Πολλές εξετάσεις θέλουν ιδιαίτερη προετοιμασία ώστε να βγάλει ο εξεταστής το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που δεν πάτε σωστά προετοιμασμένοι , το πιο πιθανό να χρειαστεί να επαναλάβετε την εξέταση και άδικα να ταλαιπωρηθείτε .

      ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ

      Ο χρόνος της εξέτασης με υπερήχους διαφέρει αναλόγως ποιο μέρος ή πιο όργανο του σώματος είναι προς εξέταση.

      Oι περισσότερες εξετάσεις , εκτός τις εξετάσεις με doppler, διαρκούν απο 15 εως και 30 λεπτά, ενω οι εξετάσεις με χρήση του Doppler για έλεγχο των αγγείων απο 30 εως και 60 λεπτά.

      κοινοποιηση αρθρου

      ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

      ΝΕΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΡΗΧΟ

      Ελαστογραφία Είναι μια μη επεμβατική τεχνική που μετράει την ελαστικότητα των ιστών που συσχετίζεται άμεσα με την ιστολογική τους σύσταση και έτσι μας δίνει την δυνατότητα να ξεχωρίσουμε ένα ιστό αν είναι μαλακός και δυνητικά

      Read More »

      ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΓΙΑ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ.

      Η υπερηχογραφική εξέταση παίζει ίσος το πιο σημαντικό ρόλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα των ασθενών, για τους πιο κάτω λόγους: 1. Δεν έχει ακτινοβολία ή άλλες βλαβερές για την υγεία των εξεταζόμενων παρενέργειες 2. Είναι απλή

      Read More »
      fatty-liver disease

      ΛΙΠΩΔΗΣ ΔΙΗΘΗΣΗ ΗΠΑΤΟΣ

      Το πιο συχνό παθολογικό εύρημα στα υπερηχογραφήματα κοιλιάς είναι η λιπώδης εκφύλιση του ήπατος. Aν και κάποιο ποσοστό μπορούμε να το αποδώσουμε σε υπερδιάγνωση λόγω μηχανήματος ή απειρίας του ιατρού, το ποσοστό που διαγνώσκεται με

      Read More »