2logo-
fatty-liver disease

ΛΙΠΩΔΗΣ ΔΙΗΘΗΣΗ ΗΠΑΤΟΣ

Το πιο συχνό παθολογικό εύρημα στα υπερηχογραφήματα κοιλιάς είναι η λιπώδης εκφύλιση του ήπατος. Aν και κάποιο ποσοστό μπορούμε να το αποδώσουμε σε υπερδιάγνωση λόγω μηχανήματος ή απειρίας του ιατρού, το ποσοστό που διαγνώσκεται με αυτήν την νόσο εξακολουθεί να είναι πολύ ψηλό. 

Πόσο επικίνδυνο είναι ή μπορεί να γίνει για την υγεία των ασθενών αυτό το εύρημα; 

Η Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος- Nonalcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) είναι η πιο κοινή αιτία διαταραχών της ηπατικής βιοχημείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη των βιομηχανοποιημένων χωρών. Sυμφωνα με τελευταίες έρευνες 20-30% των ευρωπαίων παρουσιάζουν λιπώδη διήθηση του ήπατος (NAFLD), ενώ στην Αμερική το ποσοστό είναι γύρω στο 34% . 

Η Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος περιλαμβάνει την απλή στεάτωση , την στεατοηπατίτιδα , την ίνωση και την κίρρωση του ήπατος. 

Η απλή στεάτωση (η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με NAFLD) έχει πολύ χαμηλό κίνδυνο εξέλιξης σε ίνωση. 

Ασθενείς με στεατοηπατίτιδα (15-20%) παρουσιαζουν αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα λόγω ανάπτυξης κίρρωσης του ήπατος. 

Aπ’αυτό φαίνεται πόσο σημαντικό είναι η έγκαιρη διάγνωση των ασθενών με στεατοηπατίδα και ίνωση σε αρχικό στάδιο και την ένταξη τους σε στρατηγικές νέων θεραπειών. 

Σημαντικό ρόλο στην διάγνωση και παρακολούθηση των ασθενών με λιπώδη διήθηση τα τελευταία χρόνια διαδραματίζει η υπερηχογραφική εξέταση του ήπατος και δή η ελαστογραφία.

Η διάμεση ελαστογραφία είναι η καλύτερα μελετημένη τεχνική ελαστογραφίας για την εκτίμηση της ηπατικής ίνωσης στη μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος (NAFLD). Πρόκειται για μια εξέταση που διαχωρίζει με ακρίβεια ασθενείς χωρίς στοιχεία ίνωσης από εκείνους με προχωρημένη ίνωση/κίρρωση στον πληθυσμό των ασθενών με ηπατική λιπώδη διήθηση.

Η εξέταση έχει όμως περιορισμούς: Δίνει ψευδώς θετικά αποτελέσματα σε οξεία ηπατίτιδα, εξωηπατική χολόσταση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ηπατική αμυλοείδωση και σε πρόσφατη λήψη τροφής.

κοινοποιηση αρθρου

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΡΗΧΟ

Ελαστογραφία Είναι μια μη επεμβατική τεχνική που μετράει την ελαστικότητα των ιστών που συσχετίζεται άμεσα με την ιστολογική τους σύσταση και έτσι μας δίνει την δυνατότητα να ξεχωρίσουμε ένα ιστό αν είναι μαλακός και δυνητικά

Read More »

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΓΙΑ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ.

Η υπερηχογραφική εξέταση παίζει ίσος το πιο σημαντικό ρόλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα των ασθενών, για τους πιο κάτω λόγους: 1. Δεν έχει ακτινοβολία ή άλλες βλαβερές για την υγεία των εξεταζόμενων παρενέργειες 2. Είναι απλή

Read More »
fatty-liver disease

ΛΙΠΩΔΗΣ ΔΙΗΘΗΣΗ ΗΠΑΤΟΣ

Το πιο συχνό παθολογικό εύρημα στα υπερηχογραφήματα κοιλιάς είναι η λιπώδης εκφύλιση του ήπατος. Aν και κάποιο ποσοστό μπορούμε να το αποδώσουμε σε υπερδιάγνωση λόγω μηχανήματος ή απειρίας του ιατρού, το ποσοστό που διαγνώσκεται με

Read More »